Főoldal>Hírek>Mekkora lakást bérelhetünk a világ nagyvárosaiban?
Hírek

Mekkora lakást bérelhetünk a világ nagyvárosaiban?

Egy amerikai albérlet közvetítő portál, a rentcafe.com megvizsgálta  a világ legvonzóbb nagyvárosaiban jellemző albérlet árakat. Nézzük, a drágának tekintett budapesti lakásbérleti árak hol kaptak helyet a ranglistán.

A gazdasági teljesítmény, kutatás-fejlesztés, kulturális élet,  a közlekedés fejlettsége és az élhetőségi mutatók alapján osztályozott 31 nagyváros áltagos lakásbérleti díját vizsgálták és hasonlították össze.

A kutatás alapján a legdrágább város címet a világ nagy pénzügyi központjai nyerték el, élén New York-kal (Manhattan), melyet London követ szorosan, ahol havonta átlagosan 14-15 ezer forintnak megfelelő bérleti díjat kérnek el négyzetméterenként. Nem sokkal „lemaradva”, átlagosan havonta négyzetméterenként ezer forinttal olcsóbb Zürich, Párizs, San Francisco valamit Hong Kong.

 

Ennek a listának a végén szereplő városok sem kimondottan olcsók, a lakásbérlés mégis töredéke a lista élén álló városok árainak. Isztambul és Sanghaj számít legkedvezőbbnek, majd Budapest a havi átlag 1900-3700 Ft/nm árral, így közel megegyező feltételekkel bérelhetünk lakást itthon és Berlinben, illetve némileg olcsóbban Isztambulban. A legtöbb európai főváros a középmezőnyt erősíti, itt található például Bécs, Brüsszel, Barcelona és Amszterdam.

Bécsben, Frankfurtban átszámítva 4100-4200 forint, Brüsszelben 5000 forint, Amszterdamban, Koppenhágában közel 7000 forint, a legdrágább városokban, például Londonban, vagy Párizsban 12-14 ezer forint az egy négyzetméterre vetített lakásbérleti díj havonta.

A felmérés adatait alapul véve megnéztük, hogy 200 ezer Ft/hó bérleti díj hány négyzetméteres lakásra elegendő a felmért városokban. Ez az alábbi diagramon tekinthető meg.

kép forrás: index.hu

Valljuk be itthon 200 ezer Ft már meglehetősen magas összegnek számít, ennyi pénzért külsőbb kerületekben egy tisztességes 3 szobás lakást bérelhetünk, a frekventált belső kerületekben átlagosan 73-78 nm, Budán valamivel kisebb, 73-74 nm alapterületű kiadó lakást kapunk. Jelenleg a legdrágább kerületekben 55-70 nm nagyságú lakást lehet bérelni 200 ezer Ft-ért.

Európa nagyobb városaiban azonban, így például Bécsben csak 47,6 négyzetmétert, Amszterdamban majdnem 30 négyzetméteres garzont tudunk bérelni, Párizsban Londonban, Zürichben pedig maximum egy 16 nm-es szobában lakhatunk a pénzünkért.

forrás: penzcentrum.hu, index.hu


További információért fordulj bizalommal munkatársainkhoz!
Email: info@centralhome.hu

Vagy keresd fel weboldalunkat, ahol további budapesti ingatlanok közül is válogathatsz!
www.centralhome.hu

Ossza meg ismerőseinek!